Bli utgiven

Vill du bli publicerad?

Vi ger ut läsvärd litteratur för alla, med mål att skapa förebilder för minoritetsgrupper

Se filmen hos

Tallbergs Förlag är en del av HOIs förlaggrupp. 

Tallbergs Förlag AB lägger stor vikt vid representation och producerar därför regnbågsmedia vilket för oss inkluderar alla regnbågens färger där vi står upp för HBTQ+, etnicitet, religion, klass, kön, och funktionsvariationer med flera. Vad vi vill är att ge alla en röst så att man redan som barn ska kunna hitta sin identitet.


Vi har samarbetat med många prisbelönta författare och även öppnat upp dörren för debuterande författare som Adiba Barney, Ulla Ullrika Björkman, Sanna Mac Donald, Lina Axelsson Kihlblom, Christina Kjellsson, Camilla Gisslow, Emil Åkerö för att nämnde en handfull. Vi har även arbetat med internationella författare som Michelle Visage och Natasha Pulley, vars bok “Urmakaren på Filigree Street” blev en internationell succé och har bland annat vunnit Betty Trask Award och var på Sunday Times bästsäljarlista stora delar av sommaren 2016.

Sitter du på en normbrytande novell eller minoritets upplyftande roman så kanske du är just den vi söker.


Vi är alltid öppna för samarbete med nya och erfarna författare!





Ta nästa steg med ditt manus - beställ en lektörsläsning!

Alla manus vi tar emot för en lektörsläsning blir automatiskt föremål för förlagets bedömning med chans till erbjudande om utgivning, men du förbinder dig inte att ge ut din bok på Hoi Förlag genom att beställa en manusläsning av oss.


När vår lektör anser att ett manus är färdigt att gå vidare till en redaktör gör vi en kommersiell bedömning av bokens målgrupp och potential, samt av dig som författare. Även om du skulle få ett positivt besked och erbjudande om utgivning så står det dig fritt att därefter välja ett annat förlag eller satsa på egenutgivning. Du ska välja det alternativ som känns rätt för dig!

Vad är en lektörsläsning?


En noggrann genomgång av ditt manus av en professionell manusläsare, en lektör, med stor erfarenhet av att bedöma den litterära kvaliteten på en text. Lektören granskar språket och analyserar berättarteknikens olika delar. Lektörsomdömet, som författaren normalt får inom fyra veckor, omfattar minst fem A4 sidor. Lektören tittar särskilt på berättelse och konstruktion, tempo/framåtrörelse, språk och berättarröster, karaktärer och gestaltning.


De lektörer vi anlitar är utvalda av oss för sin erfarenhet och professionalism och arbetar på frilansbasis för många bokförlag.

Vad kostar en lektörsläsning?
Lektörsläsningen kostar 6.900 kr (inkl moms 25%). Kontakta oss först om ditt manus är på över 120.000 ord.
För lektörsläsning av barn- och ungdomsböcker upp till 20.000 ord är kostnaden 3.625 kr (inkl moms 25%).
Du får ditt skriftliga lektörsomdöme efter ca fyra veckor från det att vi registerat betalningen, beroende på arbetsbelastning och storhelger. För beställningar som inkommer under juli månad kan ta upp till åtta veckor innan man får ett omdöme.


Om du har ett egenutgivet manus och är intresserad av utgivning i enbart audio kostar lektörsläsningen 3.125 kr (inkl moms 25%). Du får då ett kortare omdöme samt besked angående utgivning inom cirka fyra veckor.

Vad händer om mitt manus blir refuserat?


Det finns många nivåer på lektörsomdömen. Även ett manus med potential kan bedömas som “inte riktigt färdigt för utgivning” och författaren får en uppmaning att omarbeta och redigera med hjälp av den feedback som lektörsomdömet innehåller. Om du redigerar ditt manus och vill återkomma för en ny lektörsläsning inom sex månader får du 50% rabatt på andra läsningen av samma manus.


Tallbergs Förlag är en del av HOIs förlaggrupp. Läs mer hur du kan bli utgiven genom att klicka här