Skrivkurser

Våra skrivkurser

Vi ger ut läsvärd litteratur för alla, med mål att skapa förebilder för minoritetsgrupper

Se filmen hos

Tallbergs Förlag är en del av HOIs förlaggrupp. 

Du har en berättelse. Du vill dela med dig av tankar och idéer. Du vet vad du vill säga men du vet inte hur. Du längtar efter att kunna skriva, men du känner dig osäker. Hur kommer du igång och var hämtar du inspiration? Vi kan hjälpa dig!


Vill du boka en skrivkurs, eller har frågor och funderingar?

Vi skapar utifrån ditt behov. Hör av dig till salj@tallbergsforlag.se med dina önskemål.

Att våga skriva

 

Marcus Tallberg - författaren bakom ”Att vara Alice”, ”Bögjävel”, ”Splittrat Glas”, "Kraften" och barnboken "Dinosaurien Ty" - valde att gå sin egen väg och startade ett helt eget förlag för att kunna presentera och ge ut mer minoritetslitteratur.


I kursen pratar vi om hur vi skapar minnesvärda karaktärer, skriver realistisk dialog och hur vi kan använda oss av våra egna erfarenheter till berättelser som andra kan uppskatta. Hur skriver man om det som man kanske inte vågar prata om?


Kursen består av 15 delmoment varav 5 moment ger utrymme till ytterligare fördjupning. Kursen avslutas med praktiska moment, såsom till exempel hur, när och till vem man skickar in sitt manus, hur man arbetar med en redaktör och förläggare och vad man ska tänka på när det gäller marknadsföring.



Urval av delmoment från kursen:


2. Marcus uppväxt

Hur vänder man något negativt till något positivt? Marcus berättar om sin depression och ångest, om alkoholmissbruk, sexmissbruk och om de öden som har format honom till den han är idag.


3. Hitta idéer - Grund (Momentet går att fördjupa sig i)

De mest kraftfulla historier finns inom dig, men det ska inte stoppa dig från att se, känna och höra vad som händer runt omkring dig. Hur identifierar du och utvecklar starka idéer?


7. Skapa en handlingsstruktur - Grund (Momentet går att fördjupa sig i)

Grundtips på hur du kan få en struktur i din handling. Vad kan du tänka på? Det finns några regler som kan vara bra att känna till och här får du reda på dem.


9. Kontrovers och tabu

Var ärlig mot dig själv och din bok. Våga skriva det som ingen vågar skriva om och se hur kraftfullt det kan bli.


Att skildra sex

 


Emil Åkerö, författaren till romanen ”Veckopojkvännen” har bland annat utbildat sig vid Bona Folkhögskolas skrivarlinje. Emil räds inte att skildra sex i skrift, och enligt kritikerna gör han detta mycket bra. Att skriva på ett bra sätt om sex är svårt, det blir lätt pinsamt och kan även bli riktigt dåligt. Det finns faktiskt ett pris instiftat som tilldelas sämsta sexscenen i litteratur. Emils förhållningssätt till sexscener är att använda dem som ett dramaturgiskt redskap, de ska alltid fylla en funktion för att gestalta något och föra historien framåt.


Kursen består av 15 delmoment varav 3 moment ger utrymme till ytterligare fördjupning. Kursen avslutas med praktiska moment, såsom till exempel hur, när och till vem man skickar in sitt manus, hur man arbetar med en redaktör och förläggare och vad man ska tänka på när det gäller marknadsföring.



Urval av delmoment från kursen:


3. Hur görs sex?

Hur kan man skriva om sex och beskriva en sexhandling på ett sätt som gör att läsaren, i bästa fall, upplever just det som man har för avsikt att förmedla som författare? Vilket språk kan man använda när man beskriver sex och på vilket sätt kan den sexuella akten få betydelse i text och handling.


5. Köttklubbor och våta grottor – klichéer att undvika

I skrivandet är det viktigt att undvika klichéer, här går vi igenom vilka liknelser vi bör undvika och vilka som fungerar.


6. Sex och dramaturgi – hur sex kan gestalta vad som händer (går att fördjupa sig i)

Redan de gamla grekerna hade koll på dramaturgiska kurvor, och på sex. Här kombinerar vi dessa genom att prata om hur sex kan användas för att förstärka händelser, gester och känslor i den litterära texten.


8. Dialog under sex (Momentet går att fördjupa sig i)

Hur undviker man pinsamt dirty talk i en scen som ska vara romantisk? Vi jobbar med dialog och vad som passar när.